Informujemy, że w ramach 3 miesięcznego programu dietetycznego organizowanego przy udziale Instytutu Żywności i Żywienia zorganizowane są w Centrum Medycznym OLMED przy ul. Jagienki 32 w Łodzi bezpłatne konsultacje z dietetykiem.
Konsultacje skierowane są dla dorosłych i młodzieży powyżej 14 roku życia. Dla wszystkich chętnych, którzy z takich konsultacji chcą skorzystać zapewniamy 2 bezpłatne konsultacje — pierwsza konsultacja 40 min., następna 20 min.
Zapewniamy możliwości skorzystania z takich konsultacji osobom mającym problem z otyłością, nadwagą, cukrzycą i innymi chorobami dietozależnymi, a także zwolennikom zdrowego trybu życia.
Serdecznie Zapraszamy
Konsultacje dietetyczne będą prowadzone przez panią mgr inż. Ewę Górę
Informacja i zapisy w rejestracji pod numerem tel: 42 670–62-41 wew. 2
lub osobiście
Centrum Medyczne Olmed, ul. Jagienki 32, 92–439 Łódź
Opis programu:
Instytut Żywności i Żywienia realizuje projekt KIK-34 pt. „Zapobieganie nadwadze i otyłości poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej” w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy. Zadanie 3 tego projektu nosi tytuł „Wdrażanie zasad racjonalnego stylu życia wśród osób z nadwagą i otyłością w systemie ochrony zdrowia w Polsce”.
W Polsce nadmierna masa ciała występuje u ponad połowy dorosłej populacji, a u 20% kobiet i 25% mężczyzn stwierdza się otyłość. Podstawą leczenia tych stanów jest prawidłowa dieta. W związku z tym jednym z działań zadania 3 projektu KIK-34 jest organizacja dietetycznych punktów konsultacyjnych w placówkach służby zdrowia, w których pacjenci mogą korzystać z bezpłatnych porad dietetycznych.
Zgodnie ze współczesną wiedzą najbezpieczniejszą formą leczenia dietetycznego nadmiernej masy ciała jest dieta o obniżonej wartości kalorycznej, ale spełniająca wszystkie kryteria zdrowej diety, z ograniczeniem do minimum ryzyka wystąpienia niedoborów składników pokarmowych.
Na poradach dietetycznych otrzymają Państwo informacje o tym, jak komponować swój codzienny jadłospis, zgodnie z Piramidą Zdrowego Żywienia, dbając o różnorodność wybieranych produktów. Dietetycy udzielą również porad i wskazówek, jakie zmiany należy wprowadzić nie tylko w doborze spożywanych produktów, lecz także w stosowanych technikach przygotowywania posiłków i potraw. Dla ułatwienia tej nauki w Instytucie opracowano materiały, które otrzymują Państwo w trakcie porad dietetycznych. Plansza przedstawiająca zasady doboru wielkości i ilości porcji produktów spożywczych z poszczególnych poziomów Piramidy Zdrowego Żywienia została przygotowana w formie umożliwiającej umieszczenie jej w domu, w miejscu, w którym łatwo można ją dostrzec i zastosować się do podanych wskazówek. Zawieszona np. na lodówce pozwala dokonać właściwego wyboru produktu i odpowiedniej jego porcji. Ponadto w broszurze „Jak jeść, aby schudnąć” mają Państwo podany szczegółowy opis zasad zobrazowanych na planszy. Pomocą zaś w zwiększeniu aktywności fizycznej służy broszura „Jak ćwiczyć, aby schudnąć”.
Zwiększenie masy ciała, a potem brak efektywności podjętych wysiłków odchudzających, wynika często z nieumiejętnej oceny kaloryczności zjadanych posiłków. Nawet niewielki nadmiar, bo 100 kcal na dzień (co odpowiada np. 1 kanapce), w stosunku do faktycznego zapotrzebowania powoduje, przyrost masy ciała o 5 kg w ciągu roku. Dlatego też niezbędne jest wyrobienie w sobie nawyku sprawdzania kaloryczności zjadanych posiłków, w czym pomocny może być „Licznik kalorii” w postaci kolorowego kółka, który również otrzymają Państwo na poradach dietetycznych.
Jak pokazuje doświadczenie, wszelkie czasowe akcje, w których pacjenci otrzymują „na talerzu” gotowe jadłospisy, nie przynoszą długofalowych rezultatów. Warunkiem bowiem bezpiecznego odchudzania i trwałości uzyskanego efektu w redukcji masy ciała jest, obok utrzymywania systematycznej aktywności fizycznej, zmiana nawyków żywieniowych, która wymaga nabycia umiejętności nowego sposobu żywienia praktycznie na całe życie.